Viaţa Sf. Dimitrie Izv. de Mir (26-oct.-2012)

Cuvinte duhovnicești Octombrie 26, 2012

“Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, Purtătorule de chinuri"
 

 
 

          Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284- 311) şi era fiul voievodului cetaţii Tesalonicului. Este botezat în taina de părinţii săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creştinilor, învăţându-l în cămara cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credinţe, deprinzându-l cu milostenia cea către săraci şi săvârşirea faptelor bune. Astfel, Sf. Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinţilor săi, dar, mai ales, a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Tânărul Dimitrie creştea cu anii şi cu inţelepciunea, urcând în credinţă ca pe o scară. Şi, ajungând la vârsta cea mai desăvârşită, părinţii lui s-au dus din vremelnica viaţă, lăsâd pe tânărul Dimitrie moştenitor nu numai al multor averi, ci şi al bunului lor nume.
           Deci, Maximian împăratul, după moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dânsul pe fiul acestuia şi, cunoscându-i înţelepciunea, l-a făcut voievod în locul tatălui său. Şi a fost primit Sfântul cu mare cinste de cetăţeni, iar el cârmuia cu multă vrednicie poporul, propovăduind totodată pe faţă dreapta credinţă şi aducând pe mulţi la Hristos.
            Nu după multă vreme, a cunoscut împăratul că voievodul Dimitrie este creştin şi s-a mâniat foarte. Drept aceea, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Şi a venit împăratul şi la Tesalonic, iar Dimitrie fiind întrebat, de sunt adevărate cele auzite despre dânsul, a răspuns cu îndrăzneală, mărturisind că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Îndată, împăratul a poruncit să-l închidă în temniţă, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.
             Şi se bucura împăratul, mai ales, văzând pe un luptător vestit. Lie, vandal de neam, înalt, puternic şi înfricoşător la chip, că se lupta cu cei viteji şi-i ucidea, aruncându-i în suliţe. Deci, era acolo un tânăr creştin, anume Nestor, cunoscut Sfântului Dimitrie care văzând pe Lie ucigând fără cruţare pe oameni, mai cu seamă pe creştini, s-a aprins de râvnă. Şi vrând să se lupte cu Lie a alergat la Sfântul Dimitrie, în temniţă, cerând de la dânsul rugăciuni şi binecuvântare ca să-l poată birui pe acel ucigaş de oameni. Atunci, însemnându-l cu semnul crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: "Du-te şi pe Lie vei birui iar pe Hristos vei mărturisi!"
          Intrând deci în luptă cu Lie, Nestor a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!" şi îndată, trântindu-l jos pe Lie, l-a omorât. S-a întristat atunci împăratul de moartea lui Lie şi aflând că Sfântul Dimitrie este cel care l-a îndemnat pe Nestor să se lupte cu Lie, a trimis ostaşi în temniţă, poruncindu-le să-l străpungă cu suliţele pe Sfântul, pentru că a fost pricina morţii lui Lie. Aceasta, făcându-se îndată, marele Dimitrie şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Sfintele lui moaşte au săvârşit multe minuni şi prea slăvite tămăduiri de îndată. Tot atunci, din porunca împăratului, i s-a tăiat capul şi Sfântului Nestor.
          Astăzi, în Tesalonic (Grecia), deasupra temniţei unde a fost ucis Sfântul Dimitrie este construită o frumoasă biserică, loc de pelerinaj şi rugăciune a multor credincioşi de pretutindeni.