Înălţarea Sfintei Cruci (14-sep-2012)

Cuvinte duhovnicești Septembrie 14, 2012

Bucură-te, cinstită Cruce, păzitoare a creştinilor !
 

     Cinstirea Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea icoanelor, aflăm din hotărârile de la sinodul al şaptelea ecumenic, ţinut la Niceea in anul 787 unde s-a stabilit definitiv că modul de cinstire al Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea Sfintelor Icoane.

     Înălţarea Sfintei Cruci, este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii. Pe locul descoperirii Sfintei Cruci, Sf. Împarat Constantin cel Mare a zidit o biserică târnosită pe 13 septembrie 335. Pe 14 septembrie, după sfinţirea bisericii, patriarhul Macarie a ridicat de pe un loc înalt, de mai multe ori, Lemnul Sfintei Cruci pentru a fi cunoscut de toată suflarea creştină. Părintele profesor Ene Branişte susţine că în vreme ce Înălţarea Sfintei Cruci se prăznuieşte pretutindeni (inclusiv la catolici) pe 14 septembrie, Aflarea Sfintei Cruci este sărbătorită la date diferite: în Biserica apuseană pe 3 mai, în Biserica din Alexandria pe 4 mai, iar la copţi pe 6 martie.

      Racla cu lemnul Sfintei Cruci a fost luată de persani în anul 614, când au cucerit Ierusalimul ea fiind recuperată de împaratul Heraclius şi depusă în Biserica Sfântului Mormânt, iar pe 14 septembrie 630, patriarhul Zaharia va înalţa din nou Sfânta Cruce în faţa poporului.

       Astăzi fragmente din Sfânta Cruce sunt prezente în Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, în Germania (Limburg an der Lahn), în Belgia (Colegiul "Sf. Cruce" din Liege), în Spania (Santo Toribio de Liebana), în Franţa (Saint Sernin de Toulouse; Capela "La Vraie-Croix" din Morbihan, Bretania; Anjou), în România la Biserica "Sf. Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei, în mănastirile Ţigăneşti si Căldăruşani, la Mănastirea "Panaghia Soumela" - Grecia şi la Mănăstirea Xiropotamou (Muntele Athos).

         Zilele închinate Sfintei Cruci menţionate în calendarul ortodox sunt:
 -"Scoaterea Cinstitului lemn al Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci" sărbatorita pe 1 august
 -"Arătarea semnului Sfintei Cruci Împaratului Constantin" prăznuită pe 7 mai
 - Duminica a treia din Postul Paştilor;
 - Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci şi Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci.
 - Miercurea şi Vinerea deasemeni sunt consacrate cinstirii Sfintei Cruci.

       Rânduiala Bisericii prevede ca în ziua prăznuirii Înălţării Sfintei Cruci să nu se mănance bucate de dulce, această zi amintind de patimile şi moartea lui Hristos.

       Învăţături despre Sfânta Cruce

   "Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie." (Marcu: VIII, 34) - purtarea crucii cu toate greutăţile ei este o condiţie în a urma pe Hristos.

    "Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine." (Matei: X, 38) - nu putem mărturisi pe Hristos în afara crucii.

    "El a purtat păcatele noastre, în trupul Său, pe lemn (pe cruce), pentru ca noi, murind faţă de păcate, să vieţuim dreptăţii: cu a Cărui rană v-aţi vindecat." (I Petru: II, 24) - crucea a fost altar de jertfă şi ne aminteşte pururi să pironim păcatele noastre, pentru a ne înălţa precum Hristos.

    "S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-se până la moarte, şi încă moarte pe cruce. Pentru aceea, şi Dumnezeu L-a preaînălţat...." (Filipeni: I, 8-9) - cine este străin de crucea lui Hristos, străin va fi şi Dumnezeu de el.

    "Cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu" (I Corinteni: I, 18) - fără de cruce nu este posibilă mântuirea noastră.

    "Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume !" (Galateni: VI, 14) - crucea este cartea noastră de identitate pentru Împărăţia lui Dumnezeu.

    "Doamne, armă asupra diavolului Crucea Ta o ai dat nouă, că se îngrozeşte şi se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei, că morţii a sculat şi moartea o a surpat, pentru aceasta ne închinăm Îngropării Tale şi Învierii.” (din slujba Sfântului Maslu) - crucea este păzitoare a creştinilor în faţa vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, este preschimbare minunată a voinţei şi sufletului omului (vezi tâlharul de pe cruce) şi este semn de binecuvântare pentru tot ce ne înconjoară.

   Se cuvine dar ca în această zi cu evlavie şi credinţă să rostim: "Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim."

          Cântări şi rugăciuni închinate Sfintei Cruci

      “Astăzi înainte merge Crucea Domnului, şi credincioşii o primesc pre dânsa cu dragoste şi câştigă tămăduiri sufletului şi trupului şi de toată boala. Pre aceasta o sărutăm cu bucurie şi cu frică; cu frică pentru păcat, că nevrednici suntem, iar cu bucurie pentru mântuirea pe care o dă lumii, Cel Ce S-a pironit pre ea, Hristos Domnul, Care are mare milă.”

        “Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.” (Condacul Sfintei Cruci)

       “Mare este puterea Crucii Tale, Doamne, că s-a înfipt în loc şi lucrează în lume; şi a arătat, din pescari, Apostoli, şi din păgâni mucenici, ca să se roage pentru sufletele noastre.”

      “Crucea lui Hristos, nădejdea creştinilor şi povăţuitoare celor rătăciţi, limanul celor înviforaţi, ceea ce eşti în războaie biruinţă, lumii întărire, bolnavilor tămăduire, morţilor înviere, miluieşte-ne pre noi.”

         “Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim.”

       “Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu Crucea Ta păzeşte pre poporul Tău.” (Troparul Sfintei Cruci)

      “Doamne, armă asupra diavolului Crucea Ta o ai dat nouă, că se îngrozeşte şi se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei, că morţii a sculat şi moartea o a surpat, pentru aceasta ne închinăm Îngropării Tale şi Învierii.” (din slujba Sfântului Maslu)