"Boboteaza" - străveche sărbătoare a creştinătăţii

Viața parohiei Ianuarie 6, 2013

                     Din primele veacuri creştine, pe 6 ianuarie credincioşii de pretutindeni prăznuiesc slăvitul praznic al Botezului Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează.

         Epifania sau Teofania Domnului adună în fiecare an mulţime multă de popor,  care cu evlavie şi credinţă participă la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a Aghesmei celei Mari. Credincioşii din parohia noastră, în ajunul sărbătorii, s-au pregătit cu post pentru Arătarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos întregii lumi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt şi după ce au primit preotul, cu făclii aprinse, să le sfinţească casele, câţiva dintre ei, împreună cu dascălul bisericii, domnul învăţător Alexa C-tin au pregătit o cruce de gheaţă, aşa cum este obiceiul locului, pe care au aşezat-o în locul pregătit anume pentru slujba de sfinţire a Agesmei Mari. După Sfânta Liturghie, s-a săvârşit afară în curtea bisericii slujba de sfinţire a Aghesmei Mari pe care credincioşii au dus-o acasă cu multă evlavie şi pe care o pot lua pe nemâncate până la odovania praznicului.

         Rugăm pe Bunul Dumnezeu, Care ne-a învrednicit a prăznui o astfel de mare sărbătoare, ca odată cu sfinţirea apelor să sfinţească şi întreaga noastră viaţă şi să ne aşeze pururi sub ocrotirea Sfintei Treimi.