Hristos S-a Înălţat !

Viața parohiei Iunie 13, 2013

“Înălţatu-Te-ai întru slavă,

Hristoase, Dumnezeul nostru,

bucurie făcând ucenicilor,

cu făgăduinţa Sfântului Duh,

încredinţându-se ei, prin binecuvântare,

că Tu eşti Fiul lui Dumnezeu,

Izbăvitorul lumii.”

                   Astăzi, la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, toată suflarea ortodoxă română, prăznuieşte sfânta sărbătoare a Înălţării Domnului şi comemorează eroii căzuţi, de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

            Pe Muntele Maslinilor, binecuvântând pe ucenici, Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălţat la cer, arătând deplina îndumnezeire a umanităţii Sale. Înălţarea cu trupul la cer a Mântuitorului, este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veşnicie. Prin toate actele Sale, întruparea, moartea şi învierea Sa, El a îndumnezeit treptat firea omenească pe care a asumat-o, iar prin Înalţare a transfigurat-o pe deplin.

            Prin Înălţarea Sa, nu a arătat doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale pentru ca omul să ajungă la această stare. Paradoxul sărbătorii de azi este acela că Hristos deşi S-a Înălţat la cer rămâne totuşi în fiecare dintre noi.

             Ca urmare a hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca zi de comemorare a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească iar din 2003 legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălţării Domnului drept Sărbătoare Naţională a poporului român.

             Nici noi nu am uitat că datorită lor ne bucurăm astăzi de pace şi libera mărturisire a credinţei noastre strămoşeşti, astfel că după săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu credincioşii am săvârşit în sfânta biserică o slujbă de pomenire a celor care în diferite locuri şi vremi s-au jertfit pentru credinţă şi neam. Ne-am adunat apoi la monumentul înălţat în cinstea eroilor din curtea şcolii, unde alături de cadrele didactice şi elevii Şcolii Ţibana după rugăciunea înălţată pentru eroi şi un scurt moment comemorativ, pregătit de copii, s-au depus coroane şi flori. Nădăjduim ca şi în viitor să nu fie uitată jertfa lor. Cinste lor, cinste eroilor !